Oljemålning

Vårens Kurser

Kvällsgrupp Vuxen:

Oljemålningskursen startar v. 10, 8 tillfällen

Anmälan till kursen sker till Studieförbundet Vuxenskolan.
Kurserna avslutas med utställning på Mora Art Center, Mora-Noret.


Oljemålning för personer med IF-nedsättning:
Maud Berg 070-6306897
Tider annonseras

Måla med oljefärg


Den stora fördelen med Oljefärg är att den, tack vare att den torkar mycket långsamt, ger möjlighet att bygga upp djupa färgtoner och nyanser med flera lager på varandra.

Oljefärgerna behåller sin intensitet efter att de torkat och kan då också målas över utan att underliggande lager påverkas. Oljefärg passar den som verkligen vill jobba med och utveckla en målning under en längre tid, då det dröjer veckor innan en oljemålning är helt torr. Det kan dröja upp till ett helt år innan en tjock oljemålning har torkat helt och hållet. Vanligtvis så kan man dela upp en oljemålning i grundningen, undermålningen, mellanliggande lager och de sista lagren då man lägger in de sista detaljerna. Här följer några tips:

1. Undermålning

En bra idé är att börja med en tunnare grundning. Med de första lagren försöker man få till en grundläggande komposition och proportioner. Glöm alla detaljer – det kommer senare! Man kan också använda ritkol eller penna för att skissa grunderna. Bra att känna till är att olika pigment torkar olika fort. Undvik Ivory Black för undermålning, då det torkar mycket långsammare än andra pigment. Kobolt – och manganpigment däremot torkar snabbare än andra och kan blandas i olika kulörer för att skynda på torkning.

2. Mellanliggande lagren

På de nästkommande lagren kan du börja få fram de grundläggande färgtonerna i din målning. Lägg fler lager för mejsla ut färgtonerna, börja indikera detaljer och förbered för att lägga detaljer. Öka mängden olja eller medium för varje lager, då underliggande lager suger åt sig olja från överliggande lager.

3.Sista lagren

Lägg in detaljerna, ljusblänken i ögonen eller andra små detaljer som du vill få fram.


Att tänka på när man målar med oljefärg:

Fett på magert

Vanligen målar man med mer olja på senare lager jämfört med tidigare. Torrare och magrare färger som temperafärg eller t ex Flashe vinylfärg lämpar sig mycket bra för undermålning. Man lägger också vanligen tunnare lager först och tjockare lager högre upp, för att målningen ska torka på ett bra sätt. Om de övre lagren torkar snabbare än under lager, riskerar man sprickor.

Använd inte förtunning för att rengöra händer eller ansikte!

Händer eller ansikte rengörs bäst med hjälp av ren matolja: Gnid händerna i lite ren matolja (alternativt margarin eller smör) tills all färg har lösts upp. Tillsätt sedan lite flytande tvål och gnid tills oljan och tvålen har blandats väl. Nu kan du skölja händerna med ljummet vatten och tvätta dem en gång till med endast tvål och vatten. Även små penslar kan rengöras på detta sätt.


                           Till Toppen    Home Page