Raku

Kurser

Några helger har vi rakubränning.
Dessa tider meddelas via Mora Arts facebookgrupp.
Kontaktperson: Anne-Charlotte Schuber 070-3850505

 


Rakubränning

RAKU är namnet på en speciell teknik för bränning av keramik. Metoden har sitt ursprung i Japan och ger spännande mönster av svarta krackeleringar och metallaktigt skimmer i glasyren.

 Krackeleringarna uppstår då man flyttar alstren direkt ur den ca 1000-gradigt heta gasugnen till en "sotkammare" - en behållare med brännbart material som fattar eld av de heta föremålen. Elden kvävs med hjälp av ett tätt lock och i den reducerande miljön som då bildas uppstår de metalliska skiftningarna och det svärtade godset.

Ordet raku betyder glädje, och ren och skär glädje är det också att skapa keramik med denna metod - den går snabbt, den är oförutsägbar och spännande, och den tillåter utövaren att vara delaktig genom hela brännprocessen.

Eftersom resultatet är beroende av så många olika parametrar (vilken tjocklek glasyren har, hur snabbt föremålet flyttas till sotkammaren, vilket brännbart material som används, hur effektiv reduktionen blir osv) blir varje alster unikt - det går aldrig att återskapa två exakt likadana produkter.

 Rakubrända produkter är inte lämpliga att använda för att äta och dricka direkt ur, och håller heller inte tätt då de inte bränns tillräckligt högt för att godset ska sintra. (Smälta ihop.)  


                      Till Toppen    Home Page